Invigd 25/8 1995


Entrén från staden


Entrén från parkeringsdäck

Biostaden i Kalmar invigdes den 25 augusti 1995
av initiativtagaren och "Biokungen" Ove Sjöros.
I samband med invigningen av Biostaden
stängdes biografen Nya Grand.Biostaden i Kalmar är en flersalongsbiograf (multibiograf) med fyra salonger som alla har fått namn efter gamla biografer i Kalmar.

"Röda kvarn" (Gamla Röda Kvarn nedlagd 194?)
"Palladium" (Gamla Palladium nedlagd 1986)
"Skandia" (Gamla Skandia nedlagd 197?)
"Göta" (Saga hette Göta när den öppnades 1906)

Biostaden har också ett café med utsikt över hamnen.

Salong 1 - Röda kvarn  (255 platser)

Röda Kvarn är biostadens flaggskepp och premiärsalong med 255 platser fördelade på 11 rader. Rad 11 har s.k. parsoffor ("loveseats" eller "fästmanssoffor" ). Salongen är byggd efter normerna för THX-klassning, dock har inte salongen kontrolleras av THX-kontrollant eftersom det skulle medföra stora utgifter för biografägaren.

Duken är 12,7*5,4 m (svängd), och försedd med ridå och ljusspel.Avstånd från duk till första bänk är 6,8 meter, och närmast duken finns en 3 meter djup scen.Projektorn är en Victoria 5 med Cinemeccanica Zenith X8001H lamphus innehållande en liggande 4500 W xenonlampa. Projektorn har tre tallrikar för att kunna visa två olika filmer utan spolning, och automatisk objektivrevolver för att kunna visa bild i formaten VF 1:1,66, VF 1:1,85 och CS 1:2,35. Till salongen hör också en digitalprojektor Cine3+ för visning av digital reklam.

Ljudet kommer från 14 högtalare placerade runt om i salongen (plus de vanliga bakom duken) för en optimal ljudupplevelse. Det går att spela upp ljud i vanlig optisk stereo, digital SR-D eller digital DTS.

I gången från entrén till salongen sitter 12 bioaffischer från filmerna om agent 007, James Bond.


Röda Kvarn, entré.


Röda Kvarn, salongen.


Röda Kvarn, duken.


Röda Kvarn, filmaffischer.

Tillbaka till salongsöversikten

Salong 2 - Palladium  (122 platser)

Palladium är biostadens näst största salong med 122 platser fördelade på 7 rader, rad 1-3 framför mittgången och rad 4-7 bakom. Rad 4 har s.k. parsoffor ("loveseats" eller "fästmanssoffor" ).

Duken är 9,9*4,2 m, och försedd med ridå och ljusspel. Avstånd från duk till första bänk är 6 meter. Projektorn är en Victoria 5 med Cinemeccanica Zenith X4000H lamphus innehållande en liggande 2500 W xenonlampa. Projektorn har tre tallrikar för att kunna visa två olika filmer utan spolning, och automatisk objektivrevolver för att kunna visa bild i formaten VF 1:1,66, VF 1:1,85 och CS 1:2,35. Till salongen hör också en digitalprojektor Cine3+ för visning av digital reklam.

Ljudet kommer från 14 högtalare placerade runt om i salongen (plus de vanliga bakom duken) för en optimal ljudupplevelse. Det går att spela upp ljud i vanlig optisk stereo, digital SR-D eller digital DTS.


Palladium, entré.


Palladium, salongen.


Palladium, duken.


Palladium, parsoffor.

Tillbaka till salongsöversikten

Salong 3 - Skandia   (76 platser)

Skandia har 76 platser fördelade på 6 rader.

Duken är 7,4*3,2 m, och försedd med ridå och ljusspel. Avstånd från duk till första bänk är 4,1 meter. Projektorn är en Victoria 5 med Cinemeccanica CX20H lamphus innehållande en liggande 1600 W xenonlampa. Projektorn har tre tallrikar för att kunna visa två olika filmer utan spolning, och automatisk objektivrevolver för att kunna visa bild i formaten VF 1:1,66, VF 1:1,85 och CS 1:2,35. Till salongen hör också en digitalprojektor Cine3+ för visning av digital reklam.

Ljudet kommer från 10 högtalare placerade runt om i salongen (plus de vanliga bakom duken) för en optimal ljudupplevelse. Det går att spela upp ljud i vanlig optisk stereo eller digital DTS.


Skandia, entré.


Skandia, salongen.


Skandia, duken.

 

Tillbaka till salongsöversikten

Salong 4 - Göta   (49 platser)

Göta är biostadens minsta salong med 49 platser fördelade på 5 rader.

Duken är 6,3*2,7 m, utan ridå men med ljusspel. Avstånd från duk till första bänk är 3,6 meter. Projektorn är en Victoria 5 med Cinemeccanica CX20H lamphus innehållande en liggande 1600 W xenonlampa. Projektorn har tre tallrikar för att kunna visa två olika filmer utan spolning, och automatisk objektivrevolver för att kunna visa bild i formaten VF 1:1,66, VF 1:1,85 och CS 1:2,35. Till salongen hör också en digitalprojektor Cine3+ för visning av digital reklam.

Ljudet kommer från 8 högtalare placerade runt om i salongen (plus de vanliga bakom duken) för en optimal ljudupplevelse. Det går att spela upp ljud i vanlig optisk stereo eller digital DTS.


Göta, entré.


Göta, salongen.


Göta, duken.


Göta, maskinrummet.

Tillbaka till salongsöversikten

Godiskiosk och Café.

Biostadens café ligger längst in i lokalen med utsikt över hamnen och Kalmarsund. Här kan man slappna av före och efter filmen och ta en fika.


Cafédelen.


Godiskiosken.