Invigd 3/10 1930
Nedlagd 29/10 1998

Centrumbiografen i Kalmar invigdes i Marmorpalatset på Larmgatan 42 lördagen den 3 oktober 1930 för speciellt inbjudna gäster. Dagen efter visades den första filmen för allmänheten, "Prinsgemålen" med Maurice Chevalier.

"Du behöver aldrig mera gå på gatan, sur och tvär,
se, härute finns ett trevligt väntrum.
Vi skall samlas här och känna att denna platsen
är ett glädjens och festens centrum."
(Carl Albien i invigningstalet.)


1940-09-15
Foto Walter Olson

Vid byggandet av Centrum lyssnade Carl Albien (biografens initiativtagare) på publikens önskemålom att salongen skulle vara bredare än vad som var brukligt, istället för lång och smal. Så blev det också, och Centrum fick dessutom en balkong som sträckte sig utefter tre av salongens sidor. Inredingen blev mycket elegant och påkostad, det märktes både i salongen och i foajén. Konstnärerna Edvald Hald och Vicke Lindstrand togs till hjälp för att smycka lokalerna, och allt glas (lampor, dekor m.m.) kom från Orrefors.

Barometerns resencent skrev så här efter invigningen av Centrum: "Helhetsintrycket av den nya biografens interiör och dekorativa utrtyrsel är alltså det förmånligaste. Projektionsrummet är likaledes försett med de modernaste anordningar och allt förefaller att vara ordnat på bästa sätt." (Barometern 4 okt 1930)

Redan i entrén möttes man av lyx och genuin biokänsla. Väggarna var rödmålade, och där fanns flera rektangulära guldfolierade spegelplattor med vackra inslipade mönster. Mellan spegelplattorna satt runda glasplattor med graverade karikatyrer av kända filmstjärnor såsom Harold Lloyd, Charlie Chaplin, Norma Talmadge och Greta Garbo mfl. Takbelysningen bestod av en kreation som Hald hade använt vid Stockholmsutställningen och som han kallade "Saturnus", ett klot med månring runt. Entrén kallades "Röda rummet".


Scenen 3/10 1930
Foto Barometern

Den nedre vestibulen (kallad "Blå Hallen") hade tio spegelplattor med ingraverade dansande kvinnofigurer, som satt mot blå väggar. Taket var silverfärgat och belysningen kom från stora plana lampor i vitt och glas, med mattslipad dekor. Alla biografens dörrar gick i guld, rött och svart.

Salongen var målad med kalkfärg i rött, blått och guld. Takbelysningen bestod av stora gula glascylindrar som var fastsatta i det gyllene band som bildades av takets guldfärgade balkar. Balkongens balustrad (räcke) var dekorerad i guld med ett stort brett band med en meanderbård. Ett par pelare fanns i salongen och dessa var svartmålade. Stolarna var gröna med sitsar och ryggar klädda i blå sammet.
Längst fram i salongen fanns en scen, så djup att den gick att spela teater på. Den var inramad i guld, med en ridå av tjock sammet i varm brun ton med applikationer av guldfärgat tyg. I mitten var ridån dekorerad med flera koncentriska cirklar med ett kraftigt betonat centrum. Denna prydnad förekom även i "blå hallen" och på locken till lampcylindrarna. På vardera sidan om scenen fanns en glaspelare vilka upplystes av lampor. På toppen av pelarna stod förgyllda figurer, den vänstra en kvinna och den högra en man.

Den ursprungliga salongen hade balkong och rymde ca 500 besökande, men Barometerns recensent konstaterade att om man fick plats längst fram på balkongen såg man inte ens bioduken. Det var nog ändå inte så att det skulle bli fullt, enligt recensenten, eftersom salongen rymde hela 500 personer!

Redan i början av 1940-talet var det dags att förnya salongen. Scenen togs bort, liksom glaspelarna med dess figurer. Filmduken breddades för att kunna visa de nyare, bredare bildformaten. Salongens väggar målades vita och taket svart. Ny belysning monterades enligt modernt snitt med flera runda lampor på väggarna och längs baklongens balustrad. Stolarnas placering ändrades något, så att raderna blev svagt böjda.


1944-08-25
Foto Walter Olson

Centrum drevs av Carl Albien fram till 1972, då Stockholm Film AB med Ove Sjöros i spetsen tog över båda hans biografer (Saga och Centrum). 1984 blir det en ny ägare igen, den här gången är det den rikstäckande kedjan Sandrews som tar över. Biografens namn ändras till Centrum Sandrews, för att så småningom rationaliseras till bara Sandrews liksom övriga biografer i kedjan.

Biografen började sakta men säkert bli till åren, och hösten 1986 stängde man tillfälligt för renovering. Och totalrenovering blev det. När biografen öppnades igen den 19 december 1986 kunde den skryta med att vara Kalmars första multi-biograf. En salong hade blivit två, monoljud hade blivit stereo, och salongerna var moderna och handikappsanpassade. I Barometern annonserade "Sandrews 1-2 med dubbelt så mycket film". Första filmer ut blev "I lust och nöd" och "Pirater".

Utrymmet bakom duken hade gjorts om till en andra salong, alla stolar var utbytta mot nya, och i maskinrummen stod det modernaste som gick att frambringa. Nu var det slut på aktskiften i och med att projektorerna försågs med "stolpar" för att kunna visa hela filmerna utan projektorbyte. Den stora salongen hade plats för 128 platser nere och 62 platser på balkongen. Salong 2 hade plats för 68 besökare.

Lösningen med en salong i tomrummet bakom ettans duk var smart, men kanske inte helt lyckad. Besökare har berättat att om det var en actionfilm på "ettan" och en lugnare film på "tvåan" så hördes ljudet genom väggen in i "tvåan"!


Skiss över Sandrew 1&2
Ur Barometern 19/12-86

Fredagen den 16 januari 1998 annonserade man för första gången i Barometern som "Centrum 1-2" och i bioannonsen stod att läsa "Nu omdöpt och i ny regi". Det var Ove Sjöros som åter hade tagit över biografen. Men det blev ingen långlivad drift, Ove Sjöros köpte biografen för att lägga ner den och bli av med konkurrensen till den nyligen uppförda Biostaden. Redan efter någon månad slutade man använda salong 2 och den 29 oktober samma år, dvs efter bara 10 ½ månad visades den sista filmen på Centrum 1-2. Avslutningsfilmen blev "Mannen som kunde tala med hästar, kl 19:00 den 29 oktober 1998.

Efter 68 år och 25 dagar var det slut på filmvisning i Marmorpalatset.

Idag används biograflokalen som bingosalong under namnet "City-bingo". Entrén är i det närmaste intakt så som den var efter renoveringen 1986, men stora salongen är ombyggd med nytt lägre tak och ny inredning. Bland annat har en vägg satts upp som delar salongen i två avdelningar, och i bakre delen av salongen har man byggt några mindre rum.


Entrén 1943-09-03
Foto Walter Olson


Entrén 2005-07-25
Foto S.Blomstrand