Invigd ??/?? 1945
Nedlagd ??/?? 196?

Royal Bio i Abbetorp öppnades under namnet Abbetorps bio ?/? 1945 av Gösta Gustavsson i ett f.d. lastbilsgarage. Invigningsfilm var ????. Gustavsson köpte senare även biografen Royal i Ålem, och bytte då namn på Abbetorps bio till Royal Bio.


Entrén till biografen.

Royal bio i Abbetorp var en typisk landsortsbiograf. Stolsraderna köptes från biografen Röda Kvarn i Kalmar, vilken var en av Kalmars första biografer, och lades ner 194?. Duken består av masoniteskivor som målats vita.

Sista ordinarie film blev "Åsa-Nisse på semester" den ?/? 196?. Man sålde bort delar av maskinutrustningen, och stängde dörren. Salongen har använts till modevisningar och andra sammankomster i samband med arrangemang i Abbetorp, och hösten 2006 har det visats teater i Royal Bio!

År 2005 var det dags att kika in och se vad som behövde fixas på tekniksidan, för nuvarande ägaren, Lena Danielsson, vill kunna visa film i ladan igen.

Ljudet var det enklaste möjliga, mono, med en förstärkare från Klangfilm (31603) med separat ljudreglage för salongen. En skylt på scenen förkunnar "AGA Baltic ljudsystem".

Biografen hade en projektor och således var det en paus mitt i filmen när maskinisten laddade om. Projektorn, av fabrikat Bauer (?), var (och är) utrustad med båglampa och filmhjul för ca 2000 meter film (2000 m = ca 1 tim 14 min).


Salongen.

Ursprungligen låg maskinrummet i en liten utbyggnad på baksidan av ladan, men när man stängde biografen var utbyggnaden i så dåligt skick att man rev den och satte igen väggen. Det resulterade i att maskinrummet var utan dörr!

År 2001 tog ägarna upp en dörr mellan maskinrummet och salongen och i början av augusti 2005 var jag där och kollade på maskinutrustningen. Den var i förhållandevis bra skick för att ha stått i ett stängt kallt utrymme i drygt 40 år!

På tekniksidan saknas bland annat
- likriktaren till båglampan, och strömbrytare till densamma.
- motor för filmens framdrivningsutrustning.
- optisk tonläsare för att kunna visa ljudfilm igen.
- objektiv.

Det ska inte vara omöjligt att få tag på de delar som saknas, och förhoppningen är att kunna visa film på Royal Bio inom en inte allt för avlägsen framtid!


Projektorn 2005.

Anekdoter från Bio Royals "storhetstid":

Under pausen i en föreställning var det en något överförfriskad man som kom ut till maskinisten och sa att man förstår inget av filmen, så efter pausen får ni köra filmen saktare!

Man kom med tåget från närbelägna byar, och ibland var det en lite längre film, men då sa man bara till lokföraren eller stinsen i Abbetorp att ikväll får ni hålla tåget tills filmen är slut. Och så gjorde man; när filmen var slut stod tåget och väntade!